Galaretka pigwowa z pistacjami

Galaretka pigwowa z pistacjami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Obserwator
Smaczna pigwa , warto spróbować

Składniki

  • 50 g pistacji uprażonych i drobno posiekanych
  • 4 torebki herbaty cytrynowej
  • 2 i 1.2 szkalnki wrzącej wody
  • 4 duże pigwy ( ok. 1,4 kg)
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 800 g cukru pudru

Przygotowanie

  1. Natłuściłem formę do pieczenia o średnicy 23 cm. Na dno wsypałem pistacje.
    W dużej misce zalałem torebki herbaty cytrynowej wrzącą wodą . Odstawiłem na 30 minut.
    Wyjąłem torebki herbaty.
    Obrałem pigwy , usunąłem gniazda nasienne , miąższ pokroiłem drobno.
    Wymieszałem z herbatą cytrynową , sokiem z cytryny i goździkami w dużym rondlu
    Gotowałem na wolnym ogniu , pod przykryciem aż pigwa była miękka. Zmiksowałem na gładką masę.
    Masę pigwową umieściłem ponownie w rondlu , dodałem cukier , podgrzałem na wolnym ogniu , nie dopuszczając do wrzenia , aż cukier się roztopi. Gotowałem dalej , bez przykrycia , często mieszając , aż masa mocno zgęstniała i ściemniała. Przelałem do przygotowanej formy do pieczenia. Pozostawiłem w temperaturze pokojowej do stężenia.

Komentarze do przepisu (6)

Konto usunięte 25 października 2014
ciekawe...., a ja właśnie próbuję zrobić dżem z pigwy i boje się co z tego wyjdzie :(
Obserwator 25 października 2014
Wiesia,my jutro też mamy zamiar
Konto usunięte 25 października 2014
to ja może poczekam (na razie odstawiłam) a jutro zobaczę co Wam wyszło i ściągnę, po co mam się... Czytaj całość »
to ja może poczekam (na razie odstawiłam) a jutro zobaczę co Wam wyszło i ściągnę, po co mam się gimnastykować ???
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 50 g pistacji uprażonych i drobno posiekanych
  • 4 torebki herbaty cytrynowej
  • 2 i 1.2 szkalnki wrzącej wody
  • 4 duże pigwy ( ok. 1,4 kg)
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 800 g cukru pudru
Składniki