FIT oreo ciasteczka

FIT oreo ciasteczka
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Ellie
OREO w wersji fit! kakaowe herbatniki z gorzkiej czekolady i mąki ryżowej, przełożone pysznym, kremowym nadzieniem.. <3

Składniki

  • CZEKOLADOWE CIASTECZKA:
  • 150 g mąki ryżowej
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • łyżka oleju kokosowego
  • 1 duże jajko
  • 20 g cukru pudru
  • 2 łyżki zimnej wody
  • KREMOWE NADZIENIE:
  • 50 g płatków jaglanych
  • 50 g odtłuszczonego mleka w proszku
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1,5 łyżki nasion chia
  • odrobina mleka
  • CZEKOLADOWA POLEWA:
  • 20 g gorzkiej czekolady
  • łyżka kakao
  • odrobina mleka

Przygotowanie

  1. Czekoladę łamiemy na kawałeczki. Łączymy w miseczce z olejem kokosowym i odrobiną wody, następnie rozpuszczamy w mikrofalówce przez 20 s i mieszamy całość przy pomocy rózgi kuchennej.
    Zagniatamy z mąką ryżową, jajkiem, cukrem pudrem i dodajemy 2 łyżki zimnej wody. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
    Piekarnik rozgrzewamy do ok 150 stopni C.
    Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką ryżową. Przy pomocy szklanki wykrawamy nasze ciasteczka. Powinno wyjść ich łącznie 12-14.
    Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 15 minut w 150 stopniach C.

  2. Płatki jaglane zalewamy odrobiną ciepłej wody i odstawiamy do napęcznienia. Nasionka chia zalewamy odrobiną wody w osobnej miseczce/szklance i również odstawiamy na kilkanaście minut.
    Po tym czasie wszystko ze sobą blendujemy : płatki, wiórki kokosowe, nasiona słonecznika, miód, mleko w proszku i nasionka chia. Masa może być bardzo gęsta, dlatego warto dolać odrobinę mleka, ewentualnie wody.
    Gotowy krem warto schłodzić wcześniej w lodówce, przez wypełnieniem ciastek.
    Uwaga! Z tych proporcji zostaje spora część kremu. Możecie go wykorzystać do innego deseru lub po prostu upiec więcej ciastek. :)

  3. Czekoladę łamiemy na kosteczki, umieszczamy w miseczce z kakao i odrobiną mleka. Rozpuszczamy w mikrofalówce przez ok 20 s, mieszamy przy pomocy rózgi kuchennej.
    Każde z ciasteczek namaczamy z jednej strony w naszej polewie, układamy na talerzyku i odstawiamy na jakiś czas do lodówki.
    Ciasteczka przekładamy później naszym kremem. Na jedno ciasteczko nakładamy czubatą łyżeczkę kremu i przykrywamy drugim ciasteczkiem.
    Smacznego!

Składniki
  • CZEKOLADOWE CIASTECZKA:
  • 150 g mąki ryżowej
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • łyżka oleju kokosowego
  • 1 duże jajko
  • 20 g cukru pudru
  • 2 łyżki zimnej wody
  • KREMOWE NADZIENIE:
  • 50 g płatków jaglanych
  • 50 g odtłuszczonego mleka w proszku
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1,5 łyżki nasion chia
  • odrobina mleka
  • CZEKOLADOWA POLEWA:
  • 20 g gorzkiej czekolady
  • łyżka kakao
  • odrobina mleka
Składniki