Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Figowo-daktylowa krajanka na waflach"
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5212
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4985
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 40
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 211
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5212
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4985
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 40
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 211
Składniki
Figi oraz daktyle pokrój w kostkę. Orzechy grubo posiekaj. Rozdrobnione bakalie wymieszaj z kandyzowanymi skórkami cytrusów. Jajka wbij do miseczki. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz sól i cynamon. Utrzyj mikserem na puszystą masę. Wprost do ucieranej masy przesiej mąkę. Dodaj wszystkie bakalie.
Masę wymieszaj łyżką. Podłużną blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie ułóż wafle. Rozsmaruj na nich przygotowaną masę bakaliową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz przez 50 minut.
Z cukru pudru i soku cytrynowego utrzyj gęsty lukier. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstaw na 15 minut. Posmaruj lukrem. Posyp grubym cukrem. Potem pokrój ciasto na cienie paski.
ok. 90 minut, 1 porcja ok. 170 kcal.Źródło: Tina