Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
chcesz zjeść coś smacznego i w małej ilosci :) to przepis właśnie dla ciebie
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 28
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 31
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 36
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21480
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 51
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 28
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 31
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 36
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21480
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 51
Składniki
ROZCZYN • Drożdże ogrzać w temp. pokojowej. Wkruszyć do garnuszka, dodać cukier i rozcierać łyżeczką aż drożdże się rozpuszczą. • Wówczas dodać mąkę oraz ciepłe mleko i wszystko dokładnie wymiewszać. Odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia
CIASTO DROŻDŻOWE • Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól oraz cukier. Wymieszać, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie urośnięty rozczyn. • Większą łyżką zagarniać mąkę do środka mieszając ją z rozczynem. Po chwili dodać mleko, jajka i dalej mieszać zagarniając mąkę. • Wymieszaną wstępnie masę wyrabiać dłońmi lub hakiem miksera przez ok. 10 minut. Po tym czasie - ciągle wyrabiając - dodać partiami bardzo miękkie masło. Wyrabiać do czasu aż ciasto będzie gładkie i sprężyste oraz będzie odklejało się od ręki (ok. 15 minut). • Wyrobione ciasto przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. W tym czasie powinno znacznie zwiększyć objętość.
• Na kruszonkę: mąkę wsypać do miski, dodać drobno posiekane zimne masło oraz cukier i rozcierać palcami aż powstaną drobne okruszki. Wstawić do lodówki. FORMOWANIE I PIECZENIE • Wyrośnięte ciasto wybrać z misy i chwilę powyrabiać na podsypanej mąką stolnicy. Podzielić na 12 równych części. • Z każdej z nich uformować okrągły placuszek o grubości ok. 1 cm i ułożyć na 2 dużych blachach wyłożonych papierem do pieczenia. • W placuszkach zrobić wgłębienie na nadzienie - wcisnąć w środek dno kieliszka (ok. 3 cm średnicy). • We wgłębienia wyłożyć truskawki pokrojone na 4 czesci i posypana cukrem. Ciasto wkoło posmarować roztrzepanym jajkiem. Wierzch posypać kruszonką. Zostawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. • W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C. • Piec każdą blaszkę oddzielnie przez ok. 18 minut każdą.