Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżówki z kruszonką"
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 52
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2947
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 296
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 52
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 80
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 52
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2947
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 296
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 52
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 80
Składniki
W ciepłej wodzie rozpuść rozkruszone drożdże. Mąkę wymieszaj z solą i cukrem. Dodaj zaczyn, jajko i stopione masło. Zagnieć ciasto.
Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Z dużej kuli oderwij kawałki ciasta i ulep małe kuleczki. Lekko je spłaszcz. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.
Dnem małej szklanki dociś nij środek drożdżówek, tak, by powstało niewielkie wgłębienie na nadzienie.
Truskawki umyj i pokrój. Na każdym placuszku ułóż po łyżce pokrojonych owoców.
Mąkę połącz z cukrem i posiekanym masłem.
Zagnieć kruszonkę i posyp nią drożdżówki. Piecz 20 min w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
<strong>Magdalena Tabaczyk z Kępic</strong>Źródło: Super TV