Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżowiec sułtański"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 23
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 77
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 270
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 74
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 23
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 77
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 270
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 74
Składniki
Nadzienie: mak zalej 2 szkl. wrzątku, dołóż wanilię, odstaw na całą noc. Osącz, zmiel 2 razy. Orzechy posiekaj. Masło podgrzej, domieszaj orzechy, rodzynki i sól. Przestudź. Z żółtek i cukru ubij kogelmogel. Domieszaj masę maślaną i makową. Białka ubij na pianę. Połącz z masami.
Ciasto: drożdże pokrusz, wymieszaj ze śmietaną. Mąkę przesiej, połącz z cukrem, roztrzepanymi jajkami i żółtkami. Zimne masło pokrój na kawałeczki, dodaj do mąki i szybko zagnieć. Wyrób na gładką masę, pod koniec dodaj śmietanę. Rozwałkuj na 2 równe prostokąty.
Na przygotowane placki nałóż masę makową, zostawiając 2 cm wolnego brzegu. Zwiń strucle wzdłuż dłuższego boku. Włóż do foremek i odstaw na godzinę, by wyrosły. Piecz 50 minut w 180°C, ostudź. Zrób lukier: utrzyj cukier puder z wrzątkiem, polej zimne drożdżowce.Źródło: Naj