Drożdżowe bułeczki z dżemem jabłkowo-dyniowym

Drożdżowe bułeczki z dżemem jabłkowo-dyniowym
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Drożdżowe bułeczki z dżemem jabłkowo-dyniowym to idealna propozycja do szklanki mleka.

Składniki

  • Dżem;
  • 3 jabłka,
  • kawałek dyni( szklanka startej),
  • pół szklanki cukru,
  • łyżka masła.
  • Ciasto;
  • 4,5 szklanki mąki pszennej typ 450,
  • 2 łyżki cukru,
  • 20 g drożdży,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 8 łyżek oleju.
  • Dodatkowo;
  • Cynamon.

Przygotowanie

  1. Dżem;


    Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę.

    Dynię obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach.
    Na patelnię wrzucamy masło, cukier, jabłka i dynię. Dusimy na małym ogniu aż jabłka się lekko rozpadną, około 30 minut. Studzimy.

  2. Ciasto;

    Do mleka dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
    Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
    Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

  3. Ciasto i dżem dzielimy na dwie części.
    Wałkujemy ciasto, smarujemy dżemem, zwijamy w rulon. Kroimy plastry około 2 cm.
    Wykładamy na blaszkę.


    To samo robimy z drugim ciastem.
    Posypujemy cynamonem.
    Pieczemy 35-40 mimut w 180 stopniach.

    Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 22 września
Świetne
Składniki
  • Dżem;
  • 3 jabłka,
  • kawałek dyni( szklanka startej),
  • pół szklanki cukru,
  • łyżka masła.
  • Ciasto;
  • 4,5 szklanki mąki pszennej typ 450,
  • 2 łyżki cukru,
  • 20 g drożdży,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 8 łyżek oleju.
  • Dodatkowo;
  • Cynamon.
Składniki