Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cytrynowe beziki bez mąki"
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5210
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4984
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 40
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 207
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5210
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4984
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 40
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 207
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej sztuki około 0,30 zł.
Ze sparzonej wrzącą wodą cytryny wyciskamy sok. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 110oC.
W czystym, suchym, najlepiej metalowym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę.
Cukier kryształ mieszamy z cukrem waniliowym. Partiami, bardzo powoli, wsypujemy do ubijanych białek. Gdy piana jest już szklista, nie przerywając miksowania wlewamy po kropelce sok z cytryny. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki (lub do zwykłej plastikowej torebki z odciętym rogiem).
. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy małe kopczyki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 80 minut, do chwili, aż bezy zaczną odchodzić od papieru.
Wartość odżywcza 100 g bezików 279 kcal Białko 3,8 g/Tłuszcz 0,1 g/Węglowodany 62 g.Źródło: Rewia