Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cynamonowe ślimaczki"
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2702
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 696
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 682
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1618
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2702
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 696
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 682
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1618
Składniki
Odstaw go pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20 minut. Do dużej miski wsyp 45 dag mąki. Dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy, 5 dag miękkiego masła oraz 1 jajko. Jeśli chcesz by chałki były słodsze, dodaj 2 łyżki cukru i 1 op. cukru waniliowego.
starannie zagnieć, dolewając tyle ciepłego mleka, by powstało elastyczne, gładkie ciasto. Odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce.
Rozwałkuj je na placek o grubości ok. 2 cm. Stop 4 łyżki masła, posmaruj nim ciasto. Posyp je brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem. Placek zwiń.
Rulon pokrój w grubsze plasterki. Blachę z piekarnika przykryj pergaminem. Ułóż na niej ślimaczki, formując koło.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz ok. 35 minut. Do posmarowania ciasta możesz użyć także marmolady albo gotowej masy makowej.Źródło: Tina