Ciasto tiramisu z malinami

Ciasto tiramisu z malinami
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ilia
Szybkie i bardzo proste ciasto - nie tylko dla wielbicieli tradycyjnego tiramisu :)

Składniki

  • upieczony biszkopt, 2 placki
  • serek mascarpone, 500 g
  • Śmietana 30%, 350 ml
  • mleko, 10 łyżek
  • wystudzona kawa, 1 filiżanka
  • cytryna, 1 szt.
  • cukier, 100 g
  • winiak lub koniak, do smaku
  • maliny, 500 g
  • kakao, 1 łyżka

Przygotowanie

  1. 2 upieczone biszkopty jednakowej wielkości studzimy. Kawę mieszamy z alkoholem, a z cytryny ścieramy 1 łyżeczkę skórki.

  2. Serek mascarpone ucieramy z cukrem, kiedy masa będzie już dosyć gładka dodajemy mleko i skórkę z cytryny. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z kremem serowym.

  3. W naczyniu układamy jeden z blatów biszkoptowych i nasączamy go kawą. Na ciasto wykładamy połowę kremu i bardzo gęsto maliny. Wykładamy drugi biszkopt i dociskamy dosyć mocno. Również ten biszkopt nasączamy kawą i na wierzch wykładamy resztę kremu. Całość wkładamy do lodówki na ok. 4 godziny.

  4. Tuż przed podaniem posypujemy ciasto sypkim kakao i przyozdabiamy malinami. Smacznego! Sierpień, 2010r. *przepis powstał na podstawie różnych przepisów na tiramisu jakie funkcjonują w książkach kucharskich, oczywiście z moimi małymi modyfikacjami :)

Komentarze do przepisu (6)

irma 23 sierpnia 2010
Jej, to musi być niesamowicie pyszne. Koniecznie muszę wypróbować.
wiola1100 24 sierpnia 2010
ale pyszności uwielbiam ciasta z owocami
pusieczek2 24 sierpnia 2010
maliny,serek,śmietanka coś dla mnie,do ulubionych,pychotka!!!!!!:))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • upieczony biszkopt, 2 placki
  • serek mascarpone, 500 g
  • Śmietana 30%, 350 ml
  • mleko, 10 łyżek
  • wystudzona kawa, 1 filiżanka
  • cytryna, 1 szt.
  • cukier, 100 g
  • winiak lub koniak, do smaku
  • maliny, 500 g
  • kakao, 1 łyżka
Składniki