Ciasto szpinakowe z limonką według Ewy Wachowicz

Ciasto szpinakowe z limonką według Ewy Wachowicz
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Zaskakujący pomysł na ciasto. Przepis pochodzi z 414. odcinka programu "Ewa gotuje".

Składniki

  • 5 jajek
  • 100 g ksylitolu
  • 350 g mąki jaglanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • skórka z limonki
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • do podania: konfitura wiśniowa
  • masło

Przygotowanie

  1. Jajka wybić do miski. Posłodzić ksylitolem i zmiksować. Wsypać mąkę jaglaną i proszek do pieczenia. Wlać olej i wymieszać mikserem. Uperfumować skórką z limonki. Dodać sok. Dorzucić rozmrożony, odciśnięty i pokrojony szpinak. Zmiksować.

  2. Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą bezglutenową.

  3. Wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy się upiekło.

  4. Podawać z masłem i domową konfiturą z wiśni.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 21 marca
Pyszotka:)
Składniki
  • 5 jajek
  • 100 g ksylitolu
  • 350 g mąki jaglanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • skórka z limonki
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • do podania: konfitura wiśniowa
  • masło
Składniki