Ciasto (kruche) z krówką i masą budyniową

Ciasto (kruche) z krówką i masą budyniową
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: agatasur
Kto nie lubi suchego ciasta, a kocha kruche, a do tego uwielbia smak krówki i budyniu - to ciasto jest dla niego!

Składniki

Przygotowanie

  1. Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto. Dzielimy na 2 części, chłodzimy w zamrażalce 20 minut lub w lodówce 40 min.

  2. Przygotowujemy masę krówkową gotując puszkę w garnku z wodą. Puszka ma być prawie cała zanurzona w wodzie i gotujemy ok 30 minut. Jeżeli mamy cukierki krówki to kroimy je w kosteczkę i wykładamy na cieście.

  3. Przygotowujemy masę budyniową. Przepis taki sam jak na opakowaniu, ale używamy tylko 1 litr mleka. Studzimy.

  4. Do wysmarowanej blachy tłuszczem i wysypanej mąką wykładamy na dno 1 część ciasta, na to wylewamy masę budyniową, wykładamy krówkę, a drugą część ciasta ścieramy na tarce o najgrubszych oczkach tak aby pokryła cały wierzch.

  5. Ciasto pieczemy ok. 50 minut w 180`C, ale doglądajcie go, bo ja mam stary piekarnik, być może w innym będzie szybciej gotowy.

  6. Smacznego

Komentarze do przepisu (20)

kasikzaki 24 stycznia 2011
Witam, mam jedno pytanie. W składnikach jest budyń sztuk 2, czyli według przepisu na opakowaniu 1l mleka(po pół... Czytaj całość »
Witam, mam jedno pytanie. W składnikach jest budyń sztuk 2, czyli według przepisu na opakowaniu 1l mleka(po pół litra na każdy).Ty piszesz "Przygotowujemy masę budyniową. Przepis taki sam jak na opakowaniu, ale używamy tylko 1 litr mleka. Studzimy", czyli tyle samo co na opakowaniu więc skąd ta uwaga odnośnie mleka. Czy może jednak ma być mniej? Chciała bym zrobić a boję się zaryzykować.
pozdrawiam i czekam na odpowiedź
beata1984 25 stycznia 2011
Ja dla pewności dałabym 3 szt budyniu
Annuar 25 stycznia 2011
Mam to samo pytanie, co kasikzaki.
Od siebie napiszę, iż jak robię podobna masę do wzbogaconej wersji... Czytaj całość »
Mam to samo pytanie, co kasikzaki.
Od siebie napiszę, iż jak robię podobna masę do wzbogaconej wersji szarlotki, to daję 0,75 l mleka na 2 opakowania budyniu (1 litr to za dużo, budyń będzie się na pokrojonym cieście rozlewał, a 0,5 l robi budyń zbyt gęstym i twardym)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki