Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze i najbardziej delikatne ciasto drożdżowe jakie kiedykolwiek jadłam
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 113
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 472
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1557
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 341
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 113
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 472
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1557
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 341
Składniki
Ciasto: Mleko delikatnie podgrzać, dodać drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i odstawić. Mąkę, jajko, cukier, cukier wanilinowy, rozczyn i masło wrzucić do miski i zagnieść ciasto. Powinno odklejać się od miski i rąk. Odstawić na około godzinę.
Mak: Mleko z margaryną i cukrem zagotować i wyłączyć gaz. Wsypać mak i dokładnie wymieszać. Ostudzić, dodać olejek i jajko.
Kruszonka: Składniki na kruszonkę wrzucić do miski I dokładnie wymieszać.
Po godzinie ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Rozłożyć mak I posypać kruszonką. Piec około 40 minut w 170 stopniach, do suchego patyczka.