Ciasteczka orkiszowe

Ciasteczka orkiszowe
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Proste, zdrowe i mega kruche ciasteczka orkiszowe. Na pewno posmakują dzieciakom. Polecam wypróbowanie przepisu.

Składniki

  • 2 szklanki mąki okriszowej,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g masła,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego.

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy mąki, dodajemy jajka, masło, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Szybko zagniatamy ciasto.
    Ciasto owijamy w folię i chowamy do lodówki na godzinkę.

    Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.

    Z ciasta formujemy zgrabne kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
    Wykładamy na blaszkę i lekko spłaszczamy.
    Ciasteczka pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

    Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (4)

SprytnaChochla 28 października 2019
Proste i pyszne :)
szpileczkiibabeczkiblog 28 października 2019
;)
SlodkoSlodka83 28 października 2019
Mój syn moment by taki talerzyk opracował :-) Super
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 szklanki mąki okriszowej,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g masła,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego.
Składniki