Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Carska pascha z bakaliami i wanilią"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 16
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 24
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 25
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21469
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 41
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 16
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 24
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 25
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21469
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 41
Składniki
Czas przygotowania: 65 minut (bez czasu chłodzenia). 1 porcja: 570 kcal. Cena porcji: 3,20 zł
Twaróg trzykrotnie zmiel i dodatkowo przetrzyj przez sitko, aby był idealnie gładki. Rodzynki przebierz, zalej wrzątkiem, a kiedy napęcznieją, odcedź i dobrze osącz je na sitku. Kandyzowaną skórkę z pomarańczy drobno posiekaj.
Śmietanę mocno podgrzej. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, jasnokremową masę. Do masy żółtkowej cienkim strumieniem dolewaj gorącą śmietankę. Stale ucieraj mikserem. Do masy śmietanowo-żółtkowej dodaj miękkie masło, twaróg i rdzeń wanilii.
Dołóż przygotowane rodzynki oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wszystkie dobrze wymieszaj mikserem.
Gazę kilka razy złóż, zmocz, od ciśnij i wyłóż nią miseczkę z dziurkami, tak aby końce wystawały poza brzegi foremki. Gładką masę serową umieść w przygotowanym naczyniu. Przykryj zwisającymi końcami gazy.
Przyciśnij talerzykiem, dodatkowo obciąż go np. słoikiem z wodą i całość wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia paschę ostrożnie wyjmij z pojemnika. Usuń gazę. Przełóż na talerz. Deser udekoruj kandyzowanymi owocami.Źródło: Tina