Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 22-01-2023
Smażone rurki z kremem na bazie serka ricotta początkowo były włoskim przysmakiem karnawałowym. Dziś można kupić je przez cały rok, ale według mnie, na karnawał nadają się wyjątkowo. Są bardzo chrupiące, z wyjątkowo delikatnym, lekkim kremem. Można udekorować je pistacjami, migdałami lub suszonymi owocami.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20230
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 128
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2020
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2726
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 721
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20230
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 128
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2020
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2726
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 721
Składniki
Mąkę, sól, cynamon, żółtko, cukier puder, masło i wino zagniatamy. Wyrabiamy za pomocą miksera lub ręcznie, ja zaczęłam mikserem a potem już wyrabiałam rękami. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę wina. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i pozostawiamy na godzinę do odpoczęcia - nie wkładamy do lodówki! Po godzinie ciasto musimy rozwałkować bardzo cienko, najlepiej na około 1mm. Ważne, aby ciasto składać na pół kilkanaście razy i znów wałkować - dzięki temu do ciasta wtłoczymy więcej powietrza. Ciasto powinno być teraz elastyczne, nieklejące. Wałkowanie to najbardziej pracochłonna część, ale im cieńsze ciasto tym bardziej chrupiące rurki. Jeśli macie maszynkę do makaronu, na pewno będzie pomocna w wałkowaniu! Z ciasta wycinamy kółka. Ich wielkość jest zależna od rurek jakie macie, ale powinno być to 8-10cm. Rurki do cannoli są inne niż do naszych tradycyjnych rurek - mają taką samą średnicę na całej długości. Kółka z ciasta nakładamy na rurki tak, aby brzegi ciasta na siebie nachodziły. Sklejamy brzegi za pomocą roztrzepanego białka i lekko dociskamy. Warto nie ściskać ciasta bardzo mocno wokół rurek, łatwiej wtedy odejdzie w trakcie lub po smażeniu. Olej nagrzewamy do 170 stopni - tu przyda się termometr cukierniczy. Wkładamy rurki, najlepiej smażyć po 2-3 sztuki. Rurki od razu opadną na dno. Po chwili można wyciągnąć metalowe rurki, aby ciasto smażyło się samo. Jeśli wam się to nie uda, to można wyciągnąć rurki po smażeniu. Smażymy do nabrania złocistego koloru. Jeśli ciasto było bardzo cienkie wystarczy około 1,5 minuty, przy grubszym należy potrzymać 2-3 minuty. Wykładamy na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu.
Krem: Ricottę odsączamy na sicie wyłożonym gazą przez około godzinę. Serek można nawet lekko dociążyć, aby pozbyć się nadmiaru wody. Zimną śmietankę ubijamy na puszystą pianę. Ricottę ucieramy z cukrem pudrem, skórką i sokiem z cytryny. Dodajemy bitą śmietanę i drobno pokrojoną czekoladę. Całość mieszamy delikatnie łyżką. Tak przygotowanym kremem nadziewamy wystudzone rurki. Dekorujemy drobno posiekanymi owocami lub orzechami, posypujemy cukrem pudrem. Rurki nadziewamy przed samym podaniem, wtedy pozostają najlepsze, bardzo chrupiące. Suche rurki można przechowywać w zamkniętym pojemniku do 4-5 dni.