Brzoskwiniowa świeżość

Brzoskwiniowa świeżość
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Deser idealny na upał, bo lekki, bez pieczenia i bardzo szybki :)

Składniki

  • Składniki do przygotowania 4 dużych porcji
  • 1 puszka brzoskwiń (850 ml)
  • 150 g naturalnego jogurtu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • Dodatkowo:
  • Czekolada
  • 200 ml śmietany 30%

Przygotowanie

  1. Żelatynę rozprowadzam w ok. 1/3 szklanki gorącej wody. Brzoskwinie odsączam, a następnie dokładnie miksuję. Cztery łyżki zmiksowanych brzoskwiń odkładam do kubeczka, wykorzystam je do dekoracji. Do reszty zmiksowanych brzoskwiń dodaję jogurt, skórkę cytrynową oraz cukier puder i całość dokładnie mieszam. Na koniec dodaję żelatynę i ponownie mieszam.
    4 dowolne foremki o średnicy ok. 5 cm przepłukuję zimną wodą i wypełniam je deserem.
    Następnie wstawiam desery do lodówki na ok. 2 godziny. Kiedy dobrze zastygną, odwracam foremki i deser przekładam na talerzyk. Jeśli deser jest oporny i nie chce wyjść, wkładam foremkę z deserem na chwilkę do gorącej wody.
    Śmietanę ubijam, czekoladę rozpuszczam, albo trę na tarce.
    Na każdy deser kładę po łyżce brzoskwiń z kubeczka. Ubitą śmietanę wykładam wokół deseru za pomocą szprycy, ale możecie to zrobić również łyżką. Całość polewam czekoladą.
    Deser jest gotowy. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (24)

kuchmariola63 26 czerwca
Super, na upały :)
fafiatko 26 czerwca
Zjadlabym nawet teraz , na sniadanie, tak pysnie wyglada!
KulinarnaChwila 26 czerwca
do kawki poproszę :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składniki do przygotowania 4 dużych porcji
  • 1 puszka brzoskwiń (850 ml)
  • 150 g naturalnego jogurtu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • Dodatkowo:
  • Czekolada
  • 200 ml śmietany 30%
Składniki