Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bombowy deser"
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5217
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4989
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 50
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 223
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5217
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4989
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 50
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 223
Składniki
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp przesiane obie mąki, całość delikatnie wymieszaj. Przelej na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 12-15 min w temperaturze 180°C. Okrągłe naczynie (miska lub durszlak) wyłóż folią aluminiową. Z biszkoptu wytnij koło (o średnicy naczynia) oraz paski. Paski posmaruj nutellą i wyłóż nimi dokładnie boki formy.
Żelatynę rozpuść w 100 ml wrzątku. Śmietankę ubij na sztywno. Do serka dodaj cukier, zmiksuj. Następnie wciąż miksując wlej przestudzoną żelatynę. Dodaj ubitą śmietankę oraz pokrojone wafelki, wymieszaj. Masę przełóż do naczynia, na wierzchu ułóż okrągły biszkopt. Włóż do lodówki. Deser wyjmij z formy i udekoruj polewą czekoladową.
50 minut. Porcja: 300 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie