Bananowiec

Bananowiec
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: sereberko80
Pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach, meeega bananowy, bez pieczenia. W sam raz na zblizające się upały :-)

Składniki

  • Spód:
  • herbatniki 20 dag
  • masło stopione 10 dag
  • likier bananowy (opcjonalnie) 2 łyżki
  • Masa bananowa:
  • miękkie masło 25 dag
  • banany 6 średnich
  • cukier puder 1/2 szkl.
  • sok z cytryny 2 łyżeczki
  • galaretka cytrynowa 2
  • Dodatkowo:
  • galaretka cytrynowa 1
  • banan 1

Przygotowanie

  1. Spód: Herbatniki utrzeć malakserem lub rozkruszyć wałkiem na drobny "piasek", wymieszać ze stopionym masłem do połaczenia składników. Dno tortownicy (26cm) wyłożyć mokrym piaskiem ciasteczkowym, wygładzić i przycisnąć. Wstawić do lodówki.
    W tym czasie 2 galaretki rozpuścić w 200ml wrzatku, lekko przestudzić.
    Miękkie masło utrzec z cukrem pudrem. Banany zmiksować blenderem na gładką masę i dodac do masła. Utrzeć do połączenia się składników.
    Do masy bananowej wlac galaretkę, dokładnie wymieszać. Mase wylać na spód ciasteczkowy, wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje na wierzch pokroić banana i zalać całość galaretką rozpuszczoną w 500ml wrzątku i lekko tężejącą.

  2. Schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc. Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (42)

GREGORHSPEED 03 lipca 2014
Pycha!
Obserwator 03 lipca 2014
I jak tu nie lubić smakera !!
Jola73 03 lipca 2014
pycha ciacho :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Spód:
  • herbatniki 20 dag
  • masło stopione 10 dag
  • likier bananowy (opcjonalnie) 2 łyżki
  • Masa bananowa:
  • miękkie masło 25 dag
  • banany 6 średnich
  • cukier puder 1/2 szkl.
  • sok z cytryny 2 łyżeczki
  • galaretka cytrynowa 2
  • Dodatkowo:
  • galaretka cytrynowa 1
  • banan 1
Składniki