Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli ktoś jeszcze miałby dylemat czy upiec na święta sernik czy może babkę, proponuję dwa w jednym. Ten pyszny wypiek zaspokoi gusta zarówno babko jak i sernikożerców . Do masy twarogowej zamiast wiśni można dodać maliny lub borówki......
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 487
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24467
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 487
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24467
Składniki
Wiśnie rozmrozić, odsączyć z nadmiaru soku. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, dobrze ubijając. Do masy maślanej wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i mielone migdały, wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników.
Przygotować nadzienie twarogowe. Używając ręcznego blendera, zmiksować twaróg z cukrem, mąką ziemniaczaną i jajkiem. Dodać otartą skórkę z cytryny, wymieszać.
Do przygotowanej formy przełożyć połowę ciasta, łyżką zrobić lekkie wgłębienie. Nałożyć masę serową (nie może dotykać brzegów), a na niej wiśnie. Przykryć resztą ciasta.
Piec przez około 45-50 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć z formy, ostudzić na kratce. Gotową babkę udekorować polewą czekoladową.