Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babciny makowczyk z bakaliami"
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 167
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 22
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 96
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 433
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19585
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 167
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 22
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 96
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 433
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19585
Składniki
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, 2 łyżkami podgrzanego mleka i 2 łyżkami mąki, wymieszać, przykryć ściereczką, potrzymać w cieple do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem, aromatem i szczyptą soli.
Mąkę przesiać, dodać rozczyn, ciepłe mleko, puszyste żółtka, roztopione i wystudzone masło. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia, rozwałkować na prostokąt.
Mak gotować, aż zmięknie. Osączyć, dwukrotnie zemleć w maszynce.
Bakalie namoczyć w gorącej wodzie z dodatkiem rumu. Kiedy zmiękną, osączyć, połączyć z wystudzonym makiem, miodem, cukrem, aromatem i masłem. Dodać białka ubite na sztywno. Na cieście rozprowadzić masę makową, zwinąć jak roladę, piec 30-40 minut w temp. 180°C.
ok. 115 minut.Źródło: Twoje Imperium