Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ajerkoniakowa babeczka"
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 105
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1858
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2716
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 712
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 105
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1858
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2716
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 712
Składniki
Żelatynę dokładnie wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody. Odstaw na kilka minut, aby spęczniała.
Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, czubkiem noża zeskrob rdzeń. Strączek oraz rdzeń wanilii dodaj do śmietany. Dosyp cukier i mocno podgrzej całość, ale nie dopuść, aby śmietana zawrzała.
Wyjmij strączek wanilii. Do ciepłej śmietany dołóż żelatynę i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści.
Następnie śmietanę wymieszaj z ajerkoniakiem oraz sokiem z cytryny. Jeśli chcesz wzbogacić smak deseru, do tężejącej masy dodaj płatki migdałowe albo grubo startą białą czekoladę.
Lekko tężejącą masę śmietankową rozlej do 4 foremek w kształcie babeczek (o poj. 150 ml każda). Wstaw je do lodówki na 8 godzin, a jeszcze lepiej na noc.
Gotowy deser wyjmij z lodówki. Foremki na chwilę wstaw do gorącej wody, potem wyłóż deser na talerzyki. Przed podaniem babeczki udekoruj np. listkami świeżej mięty albo melisy cytrynowej.Źródło: Naj