Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ziołowa pieczeń wieprzowa"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 41
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 41
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Składniki
Łopatkę umyć, wytrzeć do sucha, oprószyć solą i pieprzem. Zioła opłukać, osuszyć, ułożyć na mięsie. Obwiązać łopatkę mocną nicią, formując równą pieczeń. Ułożyć ją w brytfance. Cebulę obrać, pokroić na cienkie cząstki i dodać do mięsa.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 90 minut. Po 45 minutach pieczenia łopatkę podlać pierwszą szklanką wody. Kolejne szklanki wody dolewać co 15 minut.
Ziemniaki obrać, ewentualnie przekroić, gotować 15-20 minut w posolonej wodzie. Pory oczyścić, pokroić na spore kawałki. Jabłka umyć, pokroić na cząstki, wycinając gniazda nasienne. Miąższ jabłek skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniał.
Na dużej patelni rozgrzać smalec. Ziemniaki odcedzić i razem z porami włożyć na gorący tłuszcz. Smażyć około 10 minut. Oprószyć solą i pieprzem. Dołożyć jabłka. Smażyć 5 minut.
Upieczone mięso wyjąć z brytfanki i przełożyć na półmisek. Sos z pieczenia przecedzić.
Mięso obłożyć jarzynką z ziemniaków, porów i jabłek. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać z sosem pieczeniowym.Źródło: Życie na gorąco