Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki z mięsem mielonym to proste danie, które jest niezwykle efektowne, pyszne i mocno doprawione. Potrawa jest inspirowana kuchnią turecką. Z powodzeniem możesz ją zmodyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami – dodaj ser lub inne warzywa. Faszerowane ziemniaki świetnie pasują do fasolki szparagowej czy delikatnych brokułów.
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 116
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 476
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1569
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 347
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 116
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 476
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1569
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 347
Składniki
Ziemniaki bardzo dobrze wyszoruj i nakłuj widelcem kilkukrotnie ze wszystkich stron. Wytrzyj je do sucha i natrzyj cienką warstwą oliwy z oliwek. Każdego ziemniaka zawiń w folię aluminiową i umieść na blaszce do pieczenia.
Ziemniaki piecz w piekarniku rozgrzanego do 150 st. Celsjusza na ok. 60-90 minut, do miękkości. Na patelni podsmaż mięso mielone aż straci swoją surową barwę. Dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smaż całość do zrumienienia, rozbijając większe kawałki mięsa.
W małym garnuszku wymieszaj passatę ze wszystkimi przyprawami i sosem Worcestershire. Zagotuj całość i trzymaj na ogniu przez ok. 2 minuty. Dodaj sos do mięsa i wszystko bardzo dobrze wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw do ostudzenia.
Kiedy ziemniaki będą już gotowe, wyjmij je i rozwiń z folii. Podziel je wzdłuż na połowy. Wydrąż je delikatnie za pomocą łyżeczki. Do wewnątrz włóż po kawałku masła i pozwól mu się roztopić.
Do ziemniaków włóż po równej ilości mieszanki mięsnej. Połówki połóż ponownie na blaszce do pieczenia i wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza.
Ziemniaki z mięsem mielonym wyjmij i podawaj na ciepło. Na wierzchu połóż kawałek pomidora i papryczki chili. Posyp siekaną natką pietruszki.