Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zielone naleśniki"
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 132
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 81
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 132
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 81
Składniki
Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę. Do miski wsyp mąkę, dodaj szpinak, żółtka, mleko, olej oraz szczyptę soli. Wymieszaj mikserem na gładką masę. Dodaj pianę z białek i połącz, delikatnie mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za rzadkie, dodaj odrobinę mąki, a jeśli za gęste – dolej trochę mleka. Ciasto odstaw na 30 minut.
Na rozgrzaną patelnię wylewaj ciasto, rozprowadzając je równomiernie. Smaż z obu stron na lekko złoty kolor. 3. Do miski włóż ser, dodaj drobno posiekany szczypiorek oraz jogurt. Dokładnie wymieszaj.
Na koniec dopraw solą oraz pieprzem. Ciepłe naleśniki smaruj masą serową i składaj w trójkąty.
Rada: Do tych naleśników doskonałym dodatkiem będzie sos czosnkowy. Szklankę jogurtu naturalnego wymieszaj z łyżką majonezu i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.
60 minut, Sztuka: 150 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie