Zielona soczewica i ryż brązowy z brokułami

Przepis dnia 2009-08-11
Zielona soczewica i ryż brązowy z brokułami
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: akamyll
smaczne, lekkie, zdrowe, sycące; danie dla osób, które dbają o zdrowy wygląd i samopoczucie ;)

Składniki

  • Brokuły, ok. 1/2 główki
  • Ryż brązowy, 2 łyżki
  • Soczewica zielona, 2 łyżki
  • Oliwa z oliwek, 3 łyżki
  • sól, pieprz
  • Kurkuma, papryka słodka

Przygotowanie

  1. Na gotującą, osoloną lekko wodę wrzucamy ryż. Gotujemy ok. 5 min. Następnie dorzucamy soczewicę i gotujemy jeszcze 25 min. Gdyby było za mało wody, dolewać przegotowaną.

  2. Gdy wszystko się ugotuje dodajemy łyżkę oliwy z oliwek. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i papryką do smaku.

  3. Następnie gotujemy brokuły. Na gotującą i osoloną wodę rzucamy różyczki brokułów. Gotujemy ok. 4 min. Tak, żeby nie były za bardzo twarde. Uwaga, żeby nie rozgotować!

  4. Brokuły opłukać zimną wodą, żeby nie zatraciły koloru. Odcedzić. Następnie wymieszać z 2 łyżeczkami oliwy, doprawić do smaku jak ryż z soczewicą.

  5. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (6)

annawk 11 sierpnia 2009
pyszne i zdrowe
Konto usunięte 02 września 2009
Można kupić gotowy ryż z soczewicą w torebkach :) bardzo go lubię :)
akamyll 02 września 2009
Brązowy czy biały? Nawet nie wiedziałam, zawsze mieszam z torebek :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Brokuły, ok. 1/2 główki
  • Ryż brązowy, 2 łyżki
  • Soczewica zielona, 2 łyżki
  • Oliwa z oliwek, 3 łyżki
  • sól, pieprz
  • Kurkuma, papryka słodka
Składniki