Zapiekany kalafior

Zapiekany kalafior
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Mamy tutaj amatorów kalafiora? Jeśli tak, koniecznie wypróbujcie go w takim stylu.

Składniki

  • 1 kalafior
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 główka radicchio
  • 150 g surowego wędzonego boczku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 jajko
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

Przygotowanie

  1. Kalafior dzielimy na różyczki.
    Marchew ścieramy na dużych oczkach.
    Cebulę i radicchio siekamy.
    Boczek kroimy w kostkę.
    Składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy bulionem wymieszanym z jajkiem, śmietaną, serem i przyprawami.
    Zapiekamy 45 min. w 180°C pod przykryciem. Następnie kwadrans w termoobiegu, bez przykrycia w tej samej temperaturze.

Komentarze do przepisu (3)

pelen_brzuszek 10 marca 2019
jeszcze nie próbowałam :)
bryssska 11 marca 2019
Zapowiada się pysznie ;-D
babcitereskiciasta 13 marca 2019
Z chęcią bym zjadła.:)
Składniki
  • 1 kalafior
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 główka radicchio
  • 150 g surowego wędzonego boczku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 jajko
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
Składniki