Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś na zakończenie sezonu warzywnego:smaczna i sycąca zapiekanka ryżowa z cukinią, papryką, boczkiem i żółtym serem. Doskonała na obiad lub kolację.
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 72
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 747
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 110
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 72
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 747
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 110
Składniki
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła /lub oliwy z oliwek/, wsypujemy przepłukany pod bieżącą wodą ryż i podsmażamy go ok. 2 min do czasu aż stanie się szklisty. Następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy przez 5 min. od czasu do czasu mieszając.
Naczynie żaroodporne natłuszczamy i przekładamy do niego ryż wraz z bulionem. Ważne by ryż z bulionem był na spodzie bo w czasie zapiekania będzie jeszcze "dochodził". Na patelnię wrzucamy pokrojony boczek. Gdy tłuszcz się wytopi dodajemy pokrojoną czerwoną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojoną paprykę i cukinię i podsmażamy przez ok. 5 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką.
Patelnię z warzywami zdejmujemy z ognia, dodajemy jogurt naturalny i 3/4 startego żółtego sera. Wszystko mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego na ryż - NIE MIESZAMY.
Zapiekankę posypujemy resztą startego żółtego sera.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekamy ok. 40 min.