Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekane makaronowe muszle z grzybami"
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20235
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 144
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2078
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2727
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 727
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20235
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 144
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2078
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2727
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 727
Składniki
Grzyby dokładnie oczyszczam i kroję na paseczki. Zalewam wrzątkiem, gotuję do miękkości i osączam. Cebulę obieram i kroję w kosteczkę. Podsmażam ją na oleju, aż się zeszkli. Dodaję grzyby i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiam do smaku.
Natkę siekam, dodaję do farszu i mieszam. Gotowy farsz odstawiam, by przestygł.
Makaron gotuję w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Można wlać łyżkę oleju, by muszle nie posklejały się. Po ugotowaniu przelewam makaron zimną wodą. Gdy przestygnie, nadziewam muszle farszem.
Naczynie do zapiekania smaruję masłem lub margaryną i układam w nim nadziane muszle (czasami zalewam je lekko posoloną śmietaną). Zapiekam w piekarniku rozgrzanym do 190 st. przez 15 minut.
<strong>Elżbieta Staniak z Żyrardowa</strong>Źródło: Tina