Wiejski Obiad

Wiejski Obiad
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Bellapi
Wg mojego męża to właśnie jest wiejski obiad. Sięgając wspomnieniami w dzieciństwo gdy po żniwach wszyscy wracali zmęczeni i głodni gospodyni przygotowywała syty, niedrogi i szybki posiłek. Wszak jajka i ziemniaki zawsze były pod ręką i maślanka również stała zawsze na drzwiczkach lodówki

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 6 jajek
  • litr maślanki
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • olej do smażenia
  • pół pęczka posiekanego kopru

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy zalewamy wodą z dodatkiem soli i gotujemy do miękkości. Odcedzamy.

  2. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy jajka na sadzone polewając olejem aby białko się ścięło.
    W między czasie przyprawiamy solą pieprzem i ziołami prowansalskimi.

  3. Na talerze wykładamy ziemniaki, polewamy chłodną maślanką, posypujemy świeżym koprem i na to wszystko kładziemy jajko.
    Zajadamy :)

Komentarze do przepisu (8)

Nevermore 25 sierpnia 2017
Nie trzeba mieszkać na wsi, by znać ten przepis :)
Robimy podobne żarełko, po powrocie z działki i wszyscy... Czytaj całość »
Nie trzeba mieszkać na wsi, by znać ten przepis :)
Robimy podobne żarełko, po powrocie z działki i wszyscy proszą, o repetę.
Prosto, szybko, tanio i zdrowo ... miodzio xD
GREGORHSPEED 25 sierpnia 2017
Normalnie uwielbiam takie obiady <3
Docherro 27 sierpnia 2017
Pamiętam gdy będąc nastolatką,byłam u znajomych górali,ugościli mnie takim obiadem,było pyszne:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 6 jajek
  • litr maślanki
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • olej do smażenia
  • pół pęczka posiekanego kopru
Składniki