Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wątróbki duszone z jabłkami"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 482
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24445
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 482
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24445
Składniki
Wątróbki zalej mlekiem, mocz przez godzinę. Potem oczyść je, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Większe sztuki pokrój na połówki. Wątróbki oprósz mąką.
Cebule obierz, grubo posiekaj. Papryki oczyść z pestek, strąki umyj, pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej masło z dodatkiem oleju. Wrzuć wątróbki, smaż je ok. 3 minuty. Pod koniec smażenia skrop koniakiem. Zdejmij z patelni.
Jabłka oczyść, potnij na kawałeczki. Na tłuszczu ze smażenia wątróbek zeszklij cebulę. Dołóż paprykę i jabłka. Podlej odrobiną wody (a jeszcze lepiej bulionu drobiowego). Duś do miękkości 7–10 minut.
Pod koniec duszenia do składników na patelni dodaj wątróbkę. Gulasz przypraw do smaku solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem.Źródło: Tina