Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wątróbka w cieście"
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 78
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1664
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2703
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 698
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 78
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1664
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2703
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 698
Składniki
Wątróbkę płuczę, zalewam mlekiem. Odstawiam w chłodne miejsce na godzinę. Wyjmuję, osączam. Usuwam błony.
Większe kawałki kroję. Zalewam wrzątkiem, gotuję 8 min. Odcedzam.
Pieczarki myję, obieram, drobno kroję, podsmażam na rozgrzanym oleju. Miksuję razem z piwem, jajkami, mlekiem i taką ilością mąki, aby uzyskać ciasto o konsystencji śmietany.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Wątróbkę maczam w cieście i smażę na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podaję z ziemniakami i sałatką np. z buraczków.
45 min
Porcja 400 kcal
Przepis na 4 porcje
Smak ciasta można wzbogacić ziołami: najlepiej tymiankiem lub papryką. Warto również dodać do niego szczyptę cukru.
Tylko 2,5 zł za porcjęŹródło: Kobieta i życie