Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syrniki to przepyszne, pulchne placuszki twarogowe, bardzo popularne we wschodniej Europie. Do ich wykonania potrzebujesz tylko kilku składników, jednak by placuszki wyszły zwarte, miękkie i nie rozpadały się na patelni, musisz poznać kilka ważnych zasad. Podany przepis pochodzi z kuchni rosyjskiej i jest gwarancją przepysznego smaku tych racuszków.
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 166
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 22
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 96
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 430
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19585
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 166
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 22
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 96
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 430
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19585
Składniki
Pracę nad syrnikami zacznij od porządnego wyciśnięcia twarogu. Aby to zrobić, umieść durszlak lub sito na dużej misce, przykryj gazą złożoną z kilku warstw lub bawełnianą szmatką. Twarożek pokrusz, wyrzuć na szmatkę lub gazę, złóż brzegi materiału do środka i dobrze wyciśnij twarożek. Możesz nawet przycisnąć ser ciężkim garnkiem, by łatwiej wycisnąć serwatkę.
Przełóż ser do miski, dodaj jajko, kaszę manną, cukier i cukier waniliowy. Ilość kaszy manny będzie zależeć od rodzaju twarogu. Kieruj się konsystencją: gotowa masa twarogowa do serników powinna być sucha i dobrze zachowywać swój kształt, gdy ściskasz ją w dłoni. Dobrze wymieszaj masę serową i pozostaw na 15-20 minut, aby kasza manna napęczniała i wchłonęła nadmiar płynu.
Posyp blat lub stolnicę mąką, oddzielaj łyżką porcję masy i roluj kulki wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie przyciśnij kulki, by nadać serniczkom kształt. Aby racuszki były bardziej zwarte możesz włożyć je na 20 minut do lodówki przed smażeniem.
Na mocno rozgrzanej patelni układaj syrniki i smaż z obu stron na małym ogniu na złoty kolor. Syrniki podawaj gorące posypane cukrem pudrem, polane miodem lub syropem klonowym. Możesz także podać placuszki z jogurtem naturalnym i sezonowymi, świeżymi owocami lub konfiturą.