Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone udka kurczaka na poduszeczce z ziemniaków z dodatkiem cebuli i marchewki. Moja propozycja na pyszny, szybki, "jednogarnkowy" obiadek:)
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 146
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 43
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 146
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 43
Składniki
Udka kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na pół, tak aby powstały 2 pałki i 2 udźce. Obsypujemy z każdej strony przyprawą do kurczaka oraz odrobiną pieprzu. Obkładamy pokrojonym w plasterki czosnkiem i pokrojoną w plasterki mniejszą cebulą. Oblewamy olejem i odkładamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
Ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Do naczynia żaroodpornego wkładamy połowę cebuli, następnie ziemniaki, które obsypujemy vegetą, na to marchew i cebulę. Na górę wkładamy udka wraz z cebulą i czosnkiem, którą były obłożone. Całość zalewamy olejem, którym zalane były udka.
Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy w sumie około 70 minut, 50 minut pod przykryciem oraz 20 minut odkryte. Kurczak jest soczysty i pyszny, a ziemniaczki aromatyczne i rozpływające się w ustach:)