Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta to francuski placek z kruchego ciasta o charakterystycznym kształcie. Wewnątrz może znajdować się nadzieje słodkie lub wytrawne. Tarta z warzywami i serem feta w tej wersji jest bardzo aromatyczna, wyrazista i pachnąca letnim słońcem.
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 23
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 21
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21468
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 40
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 134
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 23
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 21
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21468
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 40
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 134
Składniki
Przygotuj ciasto. Wszystkie sypkie składniki wsyp do miski i wymieszaj. Dodaj zimne masło i posiekaj je nożem na mniejsze kawałki.
Kiedy masło będzie miało wielkość migdałów, wyrób ciasto ręką do całkowitego połączenia składników. Dodaj żółtka i ponownie wszystko połącz.
Gotowe ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę.
Przygotuj sos. Wszystkie składniki wymieszaj w osobnej misce za pomocą rózgi. Masa powinna być jednolita.
Pomidora, bakłażana i cukinię pokrój w cienkie plasterki. Bakłażana podsmaż na oliwie przez ok. 8-10 minut, aż się ładnie zarumieni.
Przygotuj foremkę do tarty o średnicy 22 cm. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek o średnicy takiej jak średnica foremki + ok. 3 cm na ranty.
Przełóż ciasto do foremki i starannie dociśnij. Ponakłuwaj tartę w kilku miejscach widelcem i podpiecz ją w temperaturze 160 st. Celsjusza przez ok. 20 minut. Ostudź.
Na ostudzoną tartę wylej biały sos. Następnie poukładaj naprzemiennie plasterki pomidorów, bakłażana i cukinii. Posyp solą, pieprzem i suszoną bazylią.
Tartę piecz przez ok. 25 minut w temperaturze 200 st. Celsjusza.
Po upieczeniu porozrzucaj na wierzchu tarty oliwki oraz pokruszony w palcach ser feta.
Tartę z warzywami i serem feta udekoruj listkami świeżej bazylii. Podawaj na ciepło.