Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Spaghetti warzywne"
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5222
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4994
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 57
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 227
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5222
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4994
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 57
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 227
Składniki
Warzywa obierz, oczyść i opłucz. Cukinie i bakłażany pokrój w kostkę. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami, strąki potnij na kawałeczki. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Pomidory sparz, obierz i pokrój na cząstki. Bakłażan potnij w plastry, posól, odstaw na 15 minut, by puścił sok.
W garnku rozgrzej oliwę, zeszklij na niej cebulę i czosnek. Dołóż pokrojoną paprykę, cukinię i bakłażan. Smaż, mieszając, około 5 minut. Następnie dodaj pomidory. Dosyp zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś jeszcze ok. 20 minut.
W garnku zagotuj posoloną wodę na makaron. Wrzuć spaghetti i ugotuj według przepisu na opakowaniu. Makaron odcedź, dobrze osącz, wymieszaj z sosem warzywnym. Przed podaniem danie możesz udekorować listkami świeżej bazylii.
35 min •Porcja: 485 kcal •Cena porcji: 4,30 złŹródło: Naj