spaghetti bolognese - makaron z sosem

spaghetti bolognese - makaron z sosem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
pyszny makaron spaghetti z sosem pomidorowo - mięsnym oraz wiórkami sera

Składniki

  • 500 gram makaronu spaghetti
  • 500 gram mięsa mielonego
  • 500 gram sosu pomidorowego
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki suszonej bazylii lub oregano
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok 20-30 gram lub więcej tartego parmezanu lub grana padano
  • olej lub oliwa do smażenia

Przygotowanie

  1. sos:

    cebulę należy pokroić w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę

    cebulę smażymy na patelni, na koniec dodając czosnek, doprawiamy solą i pieprzem,

    w tym czasie na osobnej patelni smażymy mięso doprawione solą i pieprzem

    do cebuli z czosnkiem dodajemy sos pomidorowy, doprawiamy ponownie solą i pieprzem

    sos dusimy bez przykrywki na wolnym ogniu min 15-30 min, w zależności od gęstości pomidorowego sosu

    gotowy sos pomidorowy musi stracić smak surowych pomidorów i być gęsty, wtedy dodaj bazylię lub oregano oraz mięso

    całość sosu duś jeszcze przez 5-10 min.
    po wyłączeniu palnika możesz dodać tarty ser, wtedy intensywnie mieszaj aby rozpuścił się równomiernie

  2. makaron

    zagotować wodę, dodając ok 1-1,5 łyżeczki soli oraz 2-3 łyżki oleju

    makaron gotujemy na pół twardo (al dente) ok 8-12 min.

    odcedzony makaron wsypujemy ponownie do garnka, wlewamy do niego sos intensywnie mieszając, sos ma oblepić wszystkie nitki makaronu

    następnie przełóż makaron z sosem do dużej salaterki i jeśli nie dodano wcześniej sera albo od razu posyp serem albo dopiero indywidualnie na talerzu

Składniki
  • 500 gram makaronu spaghetti
  • 500 gram mięsa mielonego
  • 500 gram sosu pomidorowego
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki suszonej bazylii lub oregano
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok 20-30 gram lub więcej tartego parmezanu lub grana padano
  • olej lub oliwa do smażenia
Składniki