Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś moją wersję na klasyczne włoskie danie, ale trochę uproszczone czyli bez marchewki i selera naciowego, ale za to z mnóstwem ziół i aromatów. Serdecznie polecam :-)
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 30
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2716
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 107
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 98
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 30
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2716
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 107
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 98
Składniki
Cebulę kroimy w niezbyt drobną kostkę. Na dnie garnka rozgrzewamy trochę oliwy. Następnie wrzucamy mięso mielone, łyżką drewnianą rozdrabniamy. Solimy. Mieszamy, smażymy. Wsypujemy sporo mielonej słodkiej papryki, mieszamy, smażymy. Sypiemy też sporo tymianku, mieszamy, smażymy. Zmniejszamy grzanie płyty o połowę (u mnie na piątkę) i sypiemy pieprz, dodajemy łyżkę masła, następnie dodajemy cebulę, mieszamy, smażymy. Następnie dodajemy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Mieszamy i smażymy krótko, uważając by czosnek się nie przypalił. Następnie wlewamy litr passaty pomidorowej. Dodajemy pół łyżeczki cukru, mieszamy i gotujemy kilka minut. Solimy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 30-40 minut. W międzyczasie sypiemy dużo bazylii i oregano. eżeli sos jest zbyt gęsty, to dolewamy trochę wody, następnie przykrywamy sos, grzanie zmniejszamy na minimalne i w ten sposób sos czeka na makaron. W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Gdy makaron się ugotuje, sos już będzie gotowy. Świeżą bazylię siekamy. Makaronu nie odcedzamy, nie przelewamy zimną wodą, taki gorący łyżką do makaronu nakładamy na talerz, polewamy sosem, sypiemy siekaną bazylią i tartym serem grana padano. Smacznego :-)