Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Proponuję dziś moją wersję na klasyczne włoskie danie, ale trochę uproszczone czyli bez marchewki i selera naciowego, ale za to z mnóstwem ziół i aromatów. Serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr passaty pomidorowej
  • trochę wody
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, papryka mielona słodka, pół łyżeczki cukru
  • garść świeżych liści bazylii
  • ser grana padano
  • oliwa

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w niezbyt drobną kostkę.

    Na dnie garnka rozgrzewamy trochę oliwy. Następnie wrzucamy mięso mielone, łyżką drewnianą rozdrabniamy. Solimy. Mieszamy, smażymy.

    Wsypujemy sporo mielonej słodkiej papryki, mieszamy, smażymy. Sypiemy też sporo tymianku, mieszamy, smażymy.

    Zmniejszamy grzanie płyty o połowę (u mnie na piątkę) i sypiemy pieprz, dodajemy łyżkę masła, następnie dodajemy cebulę, mieszamy, smażymy.

    Następnie dodajemy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Mieszamy i smażymy krótko, uważając by czosnek się nie przypalił.

    Następnie wlewamy litr passaty pomidorowej. Dodajemy pół łyżeczki cukru, mieszamy i gotujemy kilka minut.

    Solimy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 30-40 minut. W międzyczasie sypiemy dużo bazylii i oregano.

    eżeli sos jest zbyt gęsty, to dolewamy trochę wody, następnie przykrywamy sos, grzanie zmniejszamy na minimalne i w ten sposób sos czeka na makaron.

    W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Gdy makaron się ugotuje, sos już będzie gotowy.

    Świeżą bazylię siekamy.

    Makaronu nie odcedzamy, nie przelewamy zimną wodą, taki gorący łyżką do makaronu nakładamy na talerz, polewamy sosem, sypiemy siekaną bazylią i tartym serem grana padano.
    Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (4)

SlodkoSlodka83 22 czerwca 2019
Pysznie :-)
danielek 24 czerwca 2019
Muszę zrobić :).Zapiszę sobie przepis.Dzięki
Kawa-z-mlekiem 24 czerwca 2019
Bardzo polecam i życzę smacznego :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g makaronu spaghetti
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr passaty pomidorowej
  • trochę wody
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, papryka mielona słodka, pół łyżeczki cukru
  • garść świeżych liści bazylii
  • ser grana padano
  • oliwa
Składniki