Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Ostatnio oglądając jakiś program, natknęliśmy się na oto danie. Danie uwielbiane przez narody, jednak przez rodowitych mieszkańców, nie. Różne wersje słyszeliśmy, że nie ma sosu bolońskiego, że nie ma spaghetti po bolońsku…a wśio radno! Smakuje pysznie, zwał, jak zwał! Wy się „bijcie”, my jemy! To w sumie takie polskie żarło :P

Składniki

  • 200 g boczku
  • 2 szt cebuli
  • 1 duża marchew
  • 2 szt łodygi selera
  • 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 250 g mięsa mielonego wołowego
  • 200 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 250 ml mleka
  • cukier
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy w paski. Wytapiamy na rozgrzanej patelni, dodając posiekane cebule, pokrojoną marchew i seler. Mięso mielone wrzucamy, rozdrabiając je. Zalewamy winem, odparowujemy. Zalewamy passatą, dodajemy listki oregano, dusimy przez 2 godziny na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy szklankę mleka i redukujemy sos. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.

Komentarze do przepisu (5)

konhambos 08 czerwca 2019
niesmialo musze dodac, ze równiez uwielbiane przez Niemców :)
pelen_brzuszek 08 czerwca 2019
najlepszy klasyk :)
babcitereskiciasta 09 czerwca 2019
Danie jak z obrazka.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 200 g boczku
  • 2 szt cebuli
  • 1 duża marchew
  • 2 szt łodygi selera
  • 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 250 g mięsa mielonego wołowego
  • 200 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 250 ml mleka
  • cukier
  • sól, pieprz
Składniki