Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Soczewica z mięsem"
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5226
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4996
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 59
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 230
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5226
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4996
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 59
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 230
Składniki
czas ok. 60 min; porcja – 270 kcal, cena 2,80 zł
Brązową soczewicę namocz na ok. pół godziny, odlej. Umieść w garnku. Zalej zimną wodą. Gotuj na średnim ogniu ok. 45 minut. 15 min przed końcem gotowania wsyp czerwoną soczewicę. Gotuj do miękkości, odcedź.
Odcedzoną soczewicę polej 4 łyżkami oleju. Wymieszaj, dopraw do smaku 1-2 łyżkami octu winnego, musztardą, solą oraz pieprzem.
Gałązki natki opłucz i osusz, oderwij listki, drobno posiekaj. Dodaj do soczewicy, wymieszaj. Piersi kurczaka opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Obsmaż mięso z każdej strony na złoto.
Pierś kurczaka przełóż do piekarnika. Piecz 8-10 minut w 190 st. Czerwoną cebulę obierz, poszatkuj. Opłucz, osusz i posiekaj kilka łodyg szczypioru. Upieczone mięso pokrój na kawałki. Buraki osącz, posiekaj. Pomidorki przekrój na połówki. Wszystkie dodaj do soczewicy, wymieszaj. Ozdób kiełkami.Źródło: Świat kobiety