Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Smażone kluski z pomidorkami"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 261
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 53
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 52
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5362
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 261
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 53
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 52
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5362
Składniki
Ziemniaki wyszoruj, gotuj w mundurkach 25 minut. Orzeszki piniowe zrumień na suchej patelni i wystudź.
Kilka listków rukoli pokrój w paseczki. Zetrzyj połowę parmezanu. Z miękkich ziemniaków zdejmij łupinki i zmiel w maszynce. Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę, kaszę, jajko, sól i gałkę muszkatołową. Dołóż starty parmezan i pokrojoną rukolę. Dobrze wymieszaj.
Z masy uformuj wałeczki o grubości ok. 3.5 cm. Pokrój w cienkie plasterki. Każdy oprósz mąką i dociśnij widelcem.
Kluseczki partiami wrzucaj do posolonego wrzątku. Gotuj 12 minut. Pomidorki potnij na połówki. Resztę parmezanu zetrzyj grubo. Na oliwie podsmaż kluseczki i połówki pomidorów. Dopraw pieprzem. Przed podaniem posyp grubymi wiórkami parmezanu, listkami rukoli i orzeszkami piniowymi.
Czas przygotowania: 75 minut 420 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień