Schab rozpływający się w ustach

Schab rozpływający się w ustach
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Mięso przykryte warzywną pierzynką z dodatkiem pieczarek zapiekane z sosem

Składniki

  • ½ kg schabu
  • Pieprz
  • Sól
  • Olej do smażenia
  • 1 duża marchew
  • 2 małe cebulki
  • 15 dag pieczarek
  • 6 łyżek majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • 15 dag sera żółtego
  • 1 papryka czerwona

Przygotowanie

  1. 1. Jedną cebulę obieramy, kroimy kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju.

  2. 2. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczach.

  3. 3. Dodajemy do cebuli.

  4. 4. Doprawiamy solą oraz pieprzem, paprykę kroimy w paski, dodajemy do warzyw.

  5. 5. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy.

  6. 6. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

  7. 7. Doprawiamy pieprzem oraz solą.

  8. 8. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  9. 9. Kotlety smarujemy cienko majonezem.

  10. 10. Na majonez wykładamy warzywa.

  11. 11. Drugą cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.

  12. 12. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki.

  13. 13. Doprawiamy pieprzem oraz solą.

  14. 14. Gdy pieczarki są już dobre układamy na marchwi.

  15. 15. Ser ścieramy na tarce o dużych oczach.

  16. 16. Posypujemy grzyby.

  17. 17. 3 łyżki majonezu mieszamy z 3 łyżkami ketchupu.

  18. 18. Sosem przykrywamy ser.

  19. 19. Zapiekamy 20 minut w 180˚C.
    20. Kotlety gotowe.
    21. Smacznego

Komentarze do przepisu (7)

Docherro 15 lutego 2019
Przepyszny schabik:)
Nevermore 15 lutego 2019
No to teraz dałaś nieźle do pieca, dosłownie i w przenośni ;)
Świetny schab, tak zrobiony, to uczta dla... Czytaj całość »
No to teraz dałaś nieźle do pieca, dosłownie i w przenośni ;)
Świetny schab, tak zrobiony, to uczta dla podniebienia. Szósteczka z plusem :D

W sam raz dla nas, 5 szt. ;)
SlodkoSlodka83 16 lutego 2019
Extra,zdecydowanie moje smaki :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ½ kg schabu
  • Pieprz
  • Sól
  • Olej do smażenia
  • 1 duża marchew
  • 2 małe cebulki
  • 15 dag pieczarek
  • 6 łyżek majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • 15 dag sera żółtego
  • 1 papryka czerwona
Składniki