Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Saltimbocca, czyli cielęcina z szynką i szałwią"
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 164
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 22
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 94
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 429
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19584
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 164
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 22
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 94
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 429
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19584
Składniki
Kawałki cielęciny ostrożnie rozbij i oprósz pieprzem. Następnie na każdym plastrze cielęciny ułóż po 2 listki szałwii. Całość przykryj plasterkiem szynki. Na wierzchu kotleta przypnij wykałaczką po listku szałwii.
Na dużej patelni rozgrzej olej z masłem. Czosnek obierz, dość drobno posiekaj, po czym wrzuć na patelnię i podsmaż. Następnie dodaj pół szklanki wina, odparuj część alkoholu. Przełóż na patelnię sznycle.
Mięso usmaż z obu stron na rumiano. Włóż do rondla. Na patelnię wlej resztę wina, zagotuj mieszając. Wszystko wlej do rondla z mięsem.
Duś, aż płyn odparuje (możesz dodać śmietanę i dusić, aż zgęstnieje). Całość dopraw do smaku ulubionymi przyprawami. Podawaj z makaronem.
Jak przygotować makaron?
Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób wgłębienie, wsyp trochę soli i wbij jajko. Wymieszaj widelcem, następnie energicznie wyrób ciasto dłońmi.
Ciasto wyrabiaj tak długo, aż nabierze gładkości i sprężystości. Dodaj odrobinę letniej wody w celu uzyskania prawidłowej konsystencji.
Wyrobione ciasto przykryj i odstaw na pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj je, zwiń w rulon i pokrój na odpowiednią szerokość.Źródło: Na żywo