Ryż zapiekany ze szpinakiem

Ryż zapiekany ze szpinakiem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Ryż ze szpinakiem zapiekany w kokilkach. Proporcje na świetny obiad dla trzech osób.

Składniki

  • Ryż paraboliczny lub basmati 200 g
  • Szpinak mrożony 450 g
  • Pomidory 3 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Jajka 3 szt.
  • Olej do smażenia 3 łyżki
  • Sól

Przygotowanie

  1. Szpinak z dodatkiem oleju i około pół łyżeczki soli podgrzewać powoli pod przykryciem aż do rozpuszczenia lodu.

  2. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na kawałki, dodać do szpinaku i całość dusić przez około 5 minut.

  3. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.

  4. Do szpinaku z pomidorami dodać ryż, dwie szklanki wody oraz czosnek. Całość dusić pod przykryciem często mieszając, aż do wchłonięcia wody przez ryż.

  5. Do trzech kokilek nałożyć po 1/3 ryżu i jednym jajku. Wierzch jajek oprószyć solą.

  6. Zapiekać przez 10-15 minut w piekarniku z włączonymi grzałkami górną i dolną w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Komentarze do przepisu (6)

Docherro 04 czerwca 2021
Fajny pomysł:)
kuchmariola63 05 czerwca 2021
Apetycznie wygląda :)
ekspresjawkuchni 07 czerwca 2021
Dzięki :) Zwykle jem szpinak z makaronem, ale tak mi do głowy wpadł pomysł z ryżem i wyszło całkiem, całkiem ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ryż paraboliczny lub basmati 200 g
  • Szpinak mrożony 450 g
  • Pomidory 3 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Jajka 3 szt.
  • Olej do smażenia 3 łyżki
  • Sól
Składniki