Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ryba z maślakami"
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 96
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1796
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2713
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 709
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 96
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1796
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2713
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 709
Składniki
Filety opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Skrop sokiem wyciśniętym z połowy sparzonej cytryny. Oprósz solą oraz pieprzem. Odstaw na kil- kanaście minut.
W tym czasie oczyść starannie maślaki, usuń skórkę z kapeluszy, odetnij końcówki ogonków. Grzyby obgotuj w osolonej wodzie (10 min), odcedź i osusz, a potem pokrój na kawałki. Obrane cebule drobno poszatkuj.
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Przesmaż cebulę na jasnozłoty kolor. Po chwili dodaj obgotowane i pokrojone maślaki. Smaż razem, często mieszając, około 5 minut. Wlej śmietanę.
Duś całość na małym ogniu 15 min. Dopraw solą, pieprzem, resztą soku z cytryny i posiekaną natką. Rybę oprósz lekko mąką, usmaż na 2-3 łyżkach oleju. Polej sosem grzybowym. Udekoruj gałązkami koperku. Podawaj np. z makaronem.
Czas ok. 40 min; porcja – 390 kcal, cena 4,20 zł.
Kapelusze maślaków pokrywa lepki śluz, który jest ciężkostrawny. Właśnie z tego powodu grzyby trzeba obierać. Aby ułatwić sobie tę czynność, zalej maślaki wodą z kilkoma łyżkami soli i odstaw na noc. Solanka rozpuści śluz.
. Poza sezonem do sosu wykorzystuj pieczarki lub mrożone grzyby.Źródło: Świat kobiety