Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ryba w sosie pieczarkowym"
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5220
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4991
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 55
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 225
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5220
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4991
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 55
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 225
Składniki
Wypatroszone ryby dokładnie umyj i osusz. Obficie skrop sokiem z cytryny, oprósz solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Każdą zawiń w folię aluminiową (matową stroną do góry) i włóż do lodówki na ok. 2 godz.
Po tym czasie piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Włóż ryby i piecz 30-40 minut.
W międzyczasie przygotuj sos pieczarkowy. Cebulę obierz z łupin. Pieczarki umyj, pokrój w plasterki. Do śmietany dodaj mąkę, wymieszaj, by nie było grudek.
Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, zeszklij ją, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj pieczarki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, smaż tak długo, aż odparuje cały płyn. Na koniec wlej śmietanę.
Duś, cały czas mieszając, 8-10 minut, aż sos zgęstnieje. Wsyp posiekaną natkę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Upieczone ryby przełóż na talerze, polej przygotowanym sosem. Podawaj z ziemniakami lub świeżym pieczywem i surówką.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 350 kilokalorii
Do wnętrza ryby możesz włożyć plastry cytryny i plasterki czosnku.Źródło: Świat i Ludzie