Risotto pieczarkowe

Risotto pieczarkowe
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: markoff
Coś na szybko. Czyli dobry przykład na to jak wykorzystać w inny sposób sos własny z duszenia mięs.

Składniki

  • Pieczarki 300 g
  • Ryż Basmati 200 g
  • Pęczek pietruszki
  • Pęczek kopru
  • Serek wiejski 200 g (dobry Piątnica)
  • śmietana 30 % 100ml
  • Wcześniej przygotowany sos z pieczeni (przykład, patrz przepis pieczeń na kanapki + sos)
  • Pieprz czarny grubo zmielony
  • Sól
  • Cebula biała 1 duża
  • Masło 10g (1 łyżka)

Przygotowanie

  1. Pokroić małe pieczarki w plastry, większe jeszcze na pół. Posiekać drobno w kostkę cebulę. Zeszklić cebulę na maśle a następnie dodać do niej pieczarki. Pieczarki dusić tak aby nie odparować powstałego soku. W międzyczasie w osobnym garnku ugotować na pół twardo ryż Basmati w mniejszej ilości wody aż zacznie się kleić ale będzie jeszcze twardawy (w woreczku stanie się "śluzowaty"). Do uduszonych grzybów dodać ryż (bez wody lecz nie trzeba się męczyć z odsączaniem. Jeżeli mamy go w woreczku lekko wycisnąć). Ryżu nie płuczemy. Cały czas gotujemy na małym ogniu! Dodajemy serek wiejski i mieszamy. Uwaga ser może się kleić do łyżki, nie szkodzi. Dodajemy śmietany i sosu z pieczeni. Jeżeli mamy go w postaci galaretki to 3 łyżki jeżeli jest płynny to pół szklanki (przykład z przepisu pieczeń na kanapki + sos). Można kupić gotowy ale tego nie polecam. Na koniec dodajemy pokrojony pęczek pietruszki i kopru (same piórka bez łodyg). Całość mieszamy a następnie redukujemy aż do kremowej postaci (można trochę zwiększyć ogień ale trzeba energicznie mieszać aby potrawa się nie przypaliła).

Składniki
  • Pieczarki 300 g
  • Ryż Basmati 200 g
  • Pęczek pietruszki
  • Pęczek kopru
  • Serek wiejski 200 g (dobry Piątnica)
  • śmietana 30 % 100ml
  • Wcześniej przygotowany sos z pieczeni (przykład, patrz przepis pieczeń na kanapki + sos)
  • Pieprz czarny grubo zmielony
  • Sól
  • Cebula biała 1 duża
  • Masło 10g (1 łyżka)
Składniki