Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Racuchy kojarzą mi się z dzieciństwem. Zapach smażonego ciasta, słodki cukier puder czy mus owocowy, to wszystko przywołuje wspomnienia beztroski i dobrej zabawy :) Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku i ten cudowny zapach! I jak ich nie kochać, spróbujcie, a przekonacie się, że są uzależniające :)
miska, sitko, trzepaczka, patelnia, duża łyżka
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 22
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 22
Składniki
Drożdże rozmieszać z łyżką cukru, mąki i połową szklanki letniego mleka, odstawić do wyrośnięcia.
Jajka roztrzepać z pozostałym cukrem.
Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, jajka z cukrem i mleko z rozpuszczonym masłem, dodać szczyptę soli. Wyrobić ciasto trzepaczką, aż dostanie pęcherzy. Powinno mieć gęstość kwaśnej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia na jakieś 15 minut.
Na patelni rozgrzać dobrze olej w takiej ilości, aby sięgał do połowy racuchów. Kłaść łyżką ciasto i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać posypane cukrem pudrem, dżemem lub musem np. truskawkowym.