Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i smaczne danie jednogarnkowe przygotowywane w piekarniku. Odpowiednio przyprawione aromatyczne żeberka rewelacyjnie smakują z surówką i ziemniakami.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 30
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 351
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 30
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 351
Składniki
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki z 1-2 kostkami. Przygotowujemy marynatę: gorczycę i kolendrę /w ziarnach/ rozgniatamy lub mielimy ale dość grubo. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem - powinniśmy otrzymać "papkę" w której zanurzymy mięso i nie spłynie ona z żeberek ale nie będzie też zbyt gęsta. Mięso otaczamy w marynacie i układamy w naczyniu żaroodpornym przekładając plastrami cebuli. Naczynie nakrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 godz.
Przykryte naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 30 min. Następnie zmniejszamy temperaturę na 180 i pieczemy jeszcze ok. 80-90 min.