Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są to pulpeciki w sosie,z cielęciny i indyka smażone na patelni(produkty w TESCO)
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 115
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1968
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2721
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 717
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 115
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1968
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2721
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 717
Składniki
Bułkę moczymy w mleku przez kilkanaście minut,odciskamy,przekładamy do miski.
Dodajemy mielone mięso,starty ser,jajka,posiekaną pietruszkę,gałkę muszkatołową,doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę,z której formujemy okrągłe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego,każdy nieco spłaszczamy w dloniach.
Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej,smażymy pulpeciki na średnim ogniu z obu stron do lekkiego zarumienienia.Wyjmujemy je z patelni i układamy na talerzu z papierowym ręcznikiem,by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Na patelnię o grubym dnie wsypujemy cukier i wlewamy ocet balsamiczny.Stawiamy na ogniu i czekamy,aż cukier się rozpuści.Gdy sos zacznie się intensywnie gotować,wkładamy pulpeciki i podgrzewamy kilka minut.Zdejmujemy je z patelni i przekładamy na półmisek,układając w piramidę
Sos podgrzewamy jeszcze przez chwilę na dużym ogniu;gęstniejącym polewamy pulpeciki.Natychmiast podajemy. SMACZNEGO!!!